
Matti Korhonen
yrityskehittäjä, Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy
Kestävä kehitys ja vastuullisuus ovat nousseet keskeisiksi teemoiksi yritystoiminnassa. Vepellä asiaa on lähdetty tarkastelemaan monella rintamalla: Keskuskauppakamarin ilmasto-ohjelmassa on osallistuttu päästövähennyskoulutukseen ja tehty hiilijalanjäljen laskentaa, Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskuksen (Keuke) “Balanssi- PK- yritykset kestävään kasvuun” -hankkeen kautta on saatu perusteellista neuvontaa.
Vepen toimitusjohtaja Jarmo Poukkula korostaa, että kestävyys on liiketoiminnan edellytys, jota oikeutetusti peräänkuuluttavat asiakkaat, sidosryhmät ja suuri yleisö. Kiristyvä lainsäädäntö tuo asiaan painetta. Ilmastonmuutos ja luonnonvarojen ylikulutus suuntaavat lainsäädäntöä ja investointeja kohti kiertotaloutta ja kestävää liiketoimintaa.
Haemme ratkaisuja, joilla voimme toimia kestävämmin ja pienentää toimintamme jalanjälkeä – toisaalta myös kasvattaa vastuullisuuden kädenjälkeämme.
Jarmo Poukkula, Vepe
Perehtyminen on ensimmäinen askel
Keuken yritysneuvoja Matti Korhonen tuntee niin bisneksen kuin kestävän kehityksen vaatimukset, ja luotsaa työkseen Pk-yrityksiä kestävän kehityksen polulle. Ensimmäinen askel on selvittää ja ymmärtää omat olennaiset vaikutukset, mikä luo pohjan vastuullisuuden kehittämiselle.
Suurin osa Pk-yrityksistä toimii sellaisissa arvoketjuissa, joissa on osallisena varmasti myös vastuullisuusraportointivelvoitteiden piiriin kuuluvia yrityksiä. Tästä syystä on erittäin todennäköistä, että ennen pitkää vastuullisuuteen ja kestävän kehitykseen liittyviä tietovaateita tulee lähes jokaiselle Pk- yritykselle. Oman toiminnan vastuullisuuden ja kestävän kehityksen teemoihin liittyvien vaikutusten tunteminen on pian kilpailukyvyn edellytys, ellei jo ole sitä, Korhonen toteaa.
Oikotietä ei ole
Yleisimmät haasteet Pk-yrityksissä liittyvät tiedon ja resurssien puutteeseen. Voi olla, että tiedostetaan aiheen tärkeys, mutta ei tiedetä, miten lähestyä sitä.
Tärkeintä on lähteä liikkeelle ja hyväksyä, että vastuullisuus on laaja aihe, eikä sen haltuunotto tapahdu hetkessä, Korhonen kannustaa.
Matti Korhonen, Keuke
Ymmärryksellä on merkittävä rooli, jotta pystytään määrittämään oman organisaation oleelliset vaikutukset, tahtotila, strategiset valinnat, tavoitteet ja vaadittavan työn resurssointi. Toisinaan tieto voi lisätä tuskaa, mutta avaa myös uusia näkökulmia, sillä kestävän kehityksen edistäminen on yritykselle myös mahdollisuus luoda uutta liiketoimintaa ja vahvistaa sidosryhmäyhteistyötä.
Todellisen vaikuttavuuden ja sitoutuneisuuden saavuttamiseksi vastuullisuudesta täytyy olla riittävä ymmärrys yrityksien hallituksessa ja johdossa, jotta strategisia valintoja voidaan tehdä oikean tiedon perusteella.
Laadinnassa kestävän kehityksen ohjelma
Vepen vastuullisuuskoordinaattori Tuuli Minkenen tunnistaa Korhosen kertoman, ja toteaa että osallistumisesta Keuken Balanssi -vastuullisuusohjelmaan on ollut suuri hyöty kestävän kehityksen työn edistämisessä. Kestävän kehityksen teemoihin on perehdytty painokkaammin viime vuoden aikana, ja se on myös ottanut aikaa. Edistysaskeliakin on jo ehtinyt kertyä muun muassa hiilijalanjäljen laskennassa, vastuullisuuden viitekehityksen valinnassa ja olennaisuuksien tunnistamisessa. Alkuvuoden aikana odotetaan toteutetun henkilöstötutkimuksen tuloksia, jotka osaltaan lisäävät ymmärrystä sosiaalisen vastuun tilasta ja tarpeista.
Tässä kohdin tähtäämme Vepellä kestävän kehityksen ohjelman julkaisuun tavoitteineen ja mittareineen. Mittarit mahdollistavat kestävän kehityksen työn viestimisen systemaattisesti ja selkein numeroin. Samalla valmistaudumme raportointiin, vaikkei sitä meidän kokoisilta yrityksiltä vielä vaaditakaan.
“Toivon, että voimme käydä avointa ja rakentavaa keskustelua kestävän kehityksen ja vastuullisuuden teemoista kaikkien sidosryhmien kesken. Aiheet ovat yhteisiä ja globaaleja, ja niiden käsittely vaatii yhteistyötä ja yhteistä sitoutumista. Uskon, että voimme yhdessä löytää ratkaisuja ja edistää kestävää tulevaisuutta.”
Tuuli Minkenen, Vepe