Antti Aaltonen Rakennusteollisuus RT ry

Antti Aaltonen

Rakennusteollisuus RT, johtaja, rakentamisen kehittäminen

Rakentajataustainen Antti tuo RT:n johtoryhmätyöskentelyyn rakentajan näkökulmaa. Antti vastaa rakentamisen kehittäminen -tiimistä, joka aktiivisesti pyrkii löytämään koko rakennusteollisuuden näkökulmasta keinoja edesauttaa alan kehittymistä. Lisäksi hän vastaa RT:n strategiasta ja sen toteuttamisesta arjessa.

Rakennustyömaalla työturvallisuuden suoraviivainen ja konkreettinen mittari on työmaan yleinen siisteys ja järjestys. Siitä heijastuvat yllättävänkin selkeästi niin yrityksen kuin työmaakohtainen turvallisuuskulttuuri sekä työntekijöiden henkilökohtaiset asenteet. Puututaanko pieniinkin laiminlyönteihin, millaisella viiveellä asiat korjataan, miten läheltä-piti-tilanteisiin suhtaudutaan tai miten tapaturman sattuessa asiaa lähdetään prosessoimaan; pyritäänkö asiaa piilottelemaan vai tutkitaan ja yritetään oppia vastaisuuden varalle. Kulttuuriin liittyy myös vahvasti se, tarjoillaanko työturvallisuutta säädösten ja vaatimusten kautta, vai tuodaanko positiivisia onnistumisia esiin, ja jopa palkitaan. Psykologisen turvallisuuden kannalta on merkittävää, kuinka avoimesti voidaan keskustella tai voiko työympäristössä tuoda esiin myös kritiikkiä tai vastakkaisia mielipiteitä.

Tärkeintä on tietenkin se, että me kaikki pääsemme turvallisesti ja terveinä kotiin työpäivän jälkeen.

Työturvallisuus muodostuu ja kasvaa vaiheittain:

  1. Turvallisuus lähtee meistä kaikista eli meidän tulee itse toimia vastuullisesti ja tarvittaessa myös puuttua ja toimia, jos näemme puutteita tai poikkeamia.
  2. Rakennustyömailla korostuu erityisesti pääurakoitsijan vastuu huolehtia siitä, että työmaa on itsessään turvallinen ja riittävästi resursoitu.
  3. Työmailla toteutetaan myös yrityksen turvallisuuskulttuuria, joka kumpuaa kunkin yrityksen arvoista ja toimintamalleista.
  4. Rakennustyömailla korostuu myös vahva työmaiden oma turvallisuuskulttuuri, jossa suuri rooli on työmaapäälliköllä tai vastaavalla työnjohtajalla, sekä hänen asettamillaan työmaan toimintamalleilla.

Työturvallisuuden kulttuuri on kehittynyt myönteiseen suuntaan

Isossa kuvassa suomalainen rakennusteollisuus on parantanut merkittävästi asennettaan työturvallisuuteen viimeisten vuosikymmenien aikana. Avoin keskustelu työturvallisuuteen liittyvistä asioista ja turvallisuuden nostaminen yrityksen arvoihin tai strategian kulmakiveksi ovat olleet suurin yksittäinen kehitysaskel. Kulttuurin muutos on tuonut myös tulosta. Suomalainen rakennustyömaa on huomattavasti turvallisempi työpaikka kuin 20 vuotta sitten.

On kuitenkin huomattava, että edelleen suurin osa työtapaturmista johtuu liukkaudesta, kompuroinnista tai kaatumisista. Liian monesti vakavien työtapaturmien, tai pahimmassa tapauksessa kuolemien, takana on ”henkilökohtainen riskinotto” eli tehdään jokin oikaisu, vaikka tiedetään tämän olevan kiellettyä. Nämä kaikki olisi ehkäistävissä.

Uudet teknologiat tuottavuuden ja laadun tueksi

Omassa työssäni tämän hetken rakentamisen kuumimpina kehityksen teemoja ovat

  • tekoäly ja sen eri muotojen soveltamismahdollisuudet rakennustyömailla tai -tuotannossa
  • tahtituotanto yksittäisenä tuotantomallina
  • yhteistoiminnallisen kulttuurin kehittäminen

Nämä yhdessä liittyvät yhteiseen isompaan kokonaisuuteen, miten kehittää tuottavuutta ja laatua koko arvoketjussa hyödyntäen apuvälineinä ja keinoina uusia teknologioita, toiminta- ja tuotantomalleja. Suomalaisessa rakennusteollisuudessa on herännyt tahtotila saattaa rakentaminen teollisemmaksi, jolloin tuotantoa pystyttäisiin suunnittelemaan tarkemmin jopa komponentti-tasolla.

Rakennusteollisuus RT ry:n ajankohtaisiin ja keskeisempiin kehitysteemoihin pääset tutustumaan lisää kotisivuillamme https://rt.fi/tietoa-alasta/rakentamisen-kehittaminen/

Mirja Serenius, Skanska
Matti Pärnä, Jatke