Matti Pärnä

Runkomestari, Jatke

Matti on vaativissa kohteissa työskennellyt runkomestari, joka on työskennellyt erityisesti betonirunkorakenteiden parissa. Matin työmailta on valmistunut muun muassa metroasemia, toimistotaloja sekä parhaillaan rakenteilla oleva iso koulurakennus.

Suomessa rakennustyömailla on työturvallisuuden saralla tapahtunut merkittävää kehitystä. Viime vuosina erityisesti henkilökohtaiset suojavarusteet ovat parantuneet huomattavasti, ja käytössä oleva työturvallisuuskalusto, kuten kaidetarvikkeet ja telineosat, on hyväkuntoista.

Turvallisuutta ei voi pitää itsestään selvyytenä. Jo työmaan yleisilme kertoo minulle paljon siitä, miten turvallisuuteen suhtaudutaan. Hyviä havainnoinnin kohtia ovat muun muassa yleinen siisteys ja järjestys työmaalla tai varastoalueella, telineiden ja kaiteiden asianmukaisuus sekä työmaalla olevien henkilöiden suojavarusteiden käyttö.

Turvallisuuskulttuurin luominen käynnistyy ensi hetkistä

Rakennustyömailla jokainen päätös voi vaikuttaa turvallisuuteen, ja siksi on tärkeä tehdä oikeita valintoja.
Työmaan turvallisuuskulttuuri luodaan hankkeen ensivaiheista lähtien, jolloin ensimmäinen työmaakoppi tai kaivinkone saapuu kohteeseen, ja jatkuu aina siihen asti, kunnes viimeisiä listoja asennetaan paikoilleen. Missään kohdassa ei ole varaa lipsua.

Samat säännöt ja työturvallisuuden käytännöt koskevat kaikkia työmailla oleskelevia; olipa kyse sitten työmaan timpurista, rakennusapumiehestä tai vierailevasta arkkitehdista.

Matti Pärnä, Jatke

Työturvallisuuden ylläpitämisessä rakennusalan ammattilaiset ovat avainasemassa

Rakennustyömaiden arkipäivää ovat tiukat aikataulut ja budjetit tai logistiikan ja materiaalivirtojen hallinta kaupunkiympäristöjen ahtailla tonteilla, kuten viimeisimmällä työmaallani Pasilan peruskoulun ja päiväkodin työmaalla keskellä Helsinkiä. Yhtä lailla työturvallisuuskulttuurin luominen on pidettävä rakentamisen keskiössä, ja peräänkuulutan työturvallisuuden teemoihin hyvää ja positiivista virettä.

Yhtenä merkittävänä tekijänä ja yhteisenä tehtävänä on työmaan hyvän hengen vaaliminen. Kun työmaalla kaikki tervehtivät toisiaan, pystyvät keskustelemaan keskenään, niin hyviä ja huonoja asioita uskalletaan tuoda esiin ja esittää työnjohdolle.

Jatkuva tietoisuus ja huolellisuus ovat tärkeitä tekijöitä turvallisuuden varmistamisessa, tänä päivänä digitaaliset työkalut toimivat myös turvallisuustyön tukena.

Suunnittelusta käytäntöön ja toteutuksen valvontaan

Työturvallisuus tulee olla suunniteltua hankkeen yleisestä turvallisuussuunnitelmasta yksityiskohtaisiin tehtäväsuunnitelmiin. Käytännön toteutuksen lisäksi myös työturvallisuuden valvonnan tulee kattaa niin suunnitelmat kuin käytännön taso. Pieniinkin epäkohtiin on puututtava ja jaksettava puuttua, sillä työturvallisuuskulttuurin parantaminen ja myös rapautuminen alkaa pienistä asioista.

Sen lisäksi, että turvallisuus on yhtenä keskeisenä käytännön asiana ja huomion kohteena työmaan arkipäivässä, on työturvallisuuteen varattava myös riittävästi rahaa. Esimerkiksi asianmukaisten kaiteiden tai turvallisten kulkuteiden rakentaminen ei saa olla rahasta kiinni.

Antti Aaltonen, Rakennusteollisuus RT
Mirja Serenius, Skanska